Ugrás a tartalomhoz Lépj a menübe
 


Kiskutya

2008.09.09

Kiskutyát AKAROK, de azonnal. Szülők a megmondhatói, hogy milyen kifogásokkal állnak ellen gyermekük vissza-visszatérő kérésének. Majd ha nagyobb leszel, majd meglátjuk milyen lesz a bizonyítvány, majd ha lesz kertes házunk. Kedves Apukák és Anyukák, ne álljatok ellen, hiszen kutya nélkül lehet élni, de minek. 

A KUTYA társ, barát, szeretetet ad és szeretetre vágyik. Rendszerességre nevel, gondoskodást igényel. A kutyás baráti társaság jobb közösség, mint az aluljárók világa. A passzív ellenállást váltsa fel a kutya fogadására való felkészülés. 

Mérjük fel lehetőségeinket, szabadidő, anyagi helyzet, hely a lakásban, kertben. S ha ezek után úgy találjuk, hogy alkalmasak a körülményeink, összeülhet a családi tanács: MILYEN FAJTA LEGYEN új társunk, "akit" nem egy hétre, hanem remélhetőleg hosszú évekre választunk magunknak. 

Kistestű, nagytestű, rövidszőrű, hosszúszőrű, sportkutya, vadászkutya, társasági kutya? Kan kutya vagy szuka kutya legyen "ő"? Általánosságban a kan kutyák karakteresebbek, a szuka kutyák talán kedvesebbek. A szuka kutyák általában félévente tüzelnek, amikor még több figyelmet kell rájuk fordítani. Számtalan irodalom segítheti választásunkat, ennél a pontnál is alapos mérlegelés után döntsünk. Apróság, de például a hosszú szőrt könnyebb porszívózni, mint a rövidet, mert a rövid szőr előszeretettel "szúródik" be a bútorok kárpitjába, a szőnyegbe, a kocsi üléshuzatába. 

Ha már kiválasztottuk a fajtát, ismerkedjünk meg vele élőben, jöhetnek a kiállítások, a tenyésztők végigjárása. Fordítsunk figyelmet az eladókra is, nézzük meg milyen körülmények között vannak a kutyák, gondos tenyésztőtől vásároljunk kiskutyát. És ha már kiválasztottuk, ne felejtsük el ellenőrizni a kutyánk papírjait. 

Legyen állatorvosunk, olyan, akiben megbízunk. A kölyökkutyának védőoltásokra van szüksége, amit hat, nyolc, tíz és tizenkét hetes korban célszerű beadatni állatorvosunkkal, ezeket öt-hat hónapos korban, utána egy éves korában, majd évente ismételni kell. Természetesen ezt a kérdést állatorvosunkkal egyeztessük. 

Mindezek után kezdődhet az új, közös élet társunkkal. 

(Folytatjuk)

Kölyökkutya érkezik...

Mielőtt otthonunkba érkezne jövendő négylábú társunk, jó néhány teendő vár ránk:

1.) Előre jelöljük ki a helyét a lakásban/kertben.
2.) Gondoskodjunk az eb méreteihez igazodó állandó fekhelyről.
3.) Szerezzük be az etető és itató edényeket.
4.) A játékokról, rágcsálnivalókról se feledkezzünk meg!
5.) A kölyökkutya nyakörvhöz, pórázhoz szoktatásához válasszunk könnyű, állítható méretű, könnyen kezelhető nyakörvet és pórázt.

A lakás adottságainak figyelembevételével keressünk a kiskutya számára száraz, huzatmentes helyet. Lehetőleg ne zárjuk ki a család életéből, ne szeparáljuk el, de helye alkalmas legyen nyugodt pihenésre is.

Kölyköknek kapható a nedvességet felszívó, de a kutyát szárazon tartó speciális anyag, melyet szükség esetén méretre vághatunk. Beszerezhető gépben is mosható, kivehető belsejű, bélelt vagy béleletlen kivitelben, sokféle méretben gyártott fekhelyek. Szintén jó szolgálatot tehetnek a könnyen tisztítható, levehető külső huzattal ellátott szivacsmatracok. Vannak kutyák, akik leginkább valamilyen pokrócon, szőnyegen érzik jól magukat. Ha az udvaron tartjuk a kutyát, akkor gondoskodjunk szigetelt kutyaházról, amit bélelhetünk szalmával (ne legyen dohos, vizes!), kiszuperált szőnyeggel, pokrócféleséggel. A kutyaház elhelyezésénél tartsuk szem előtt, hogy a kint tartott négylábú is nagyon igényli a gazdi közelségét.

Előfordulhat, hogy kellemetlen meglepetés ér bennünket, amikor hazaérünk. Pl.: miszlikre tépett "kutyaágy" fogad, netán szétrágott, "viharvert" kutyaház látványa tárul szemünk elé.

Néhány jótanács az ilyen problémák megelőzésére:

1.) Ne hagyjuk hosszú időre egyedül a kiskutyát, főként kölyökkorban. Fokozatosan növeljük az egyedüllét időtartamát.
2.) Biztosítsunk számára rágcsálnivalókat, játékokat.
3.) Rágásgátlóval fújjuk át azokat a felületeket, amelyeket szeretnénk megvédeni az apró, de tűhegyes fogaktól lakáson belül vagy kívül egyaránt. Kívánságra a kutyaház készítők vasalattal megerősítik a rágásnak leginkább kitett felületeket, ami szintén jó visszatartó erő.

Etető és itató edények többféle anyagból készülnek, legelterjedtebbek a műanyagból, fémből, kerámiából gyártottak. A műanyagok könnyűek, utazáskor praktikusak, de nem tartósak. A rozsdamentes fém tálak igen hosszú életűek és higiénikusak. A kerámia edényeknek legfőbb erényük nehéz súlyuk, amivel megelőzhetjük az egyik gyakori rossz szokás kialakulását, a tálkák lökdösését.

Jó szolgálatot tehetnek a csúszásgátló felülettel ellátott tálkák is.

Műcsontokból a kezdetekben ízesítés nélküli, préselt bőrből készítetteket válasszunk. A különféle kutyakekszek és snack-ek is nagy sikert aratnak. Később rágcsálnivalóként adhatunk füstölt "csemegéket" is. Játékok közül az emészthető anyagból készülteket részesítsük előnyben.

A puha, finom textil, bőr nyakörvekhez könnyebben hozzászoknak a kiskutyák, mint a vastag, kemény anyagból gyártottakhoz. A póráz kiválasztásánál ügyeljünk a karabíner méretére. Ne legyen túl nagy és nehéz, viszont legyen könnyen kezelhető.

 

Hozzászólások

Hozzászólás megtekintése

Hozzászólások megtekintése

keszthely

(bianka, 2009.06.12 19:06)

ja....

(hát.., 2008.12.04 13:46)

kutya az kellll